AKTUELNO

Dana 12. oktobra, održaće se prvi cyberformance simpozijum – Cyposium. Domaćini platforme za konferenciju su UpStage i Water-wheel TAP, a organizatori nezavisni ciberformeri u saradnji sa DIT Serbija ( koji su radili dizajn kampanju za simpozijum ). Izabinski prostor Kulturnog centra Pančeva je otvoren od 15h do 18h i prikazuje deo ovog događaja…

Na simpozijumu će performeri razgovarati o svojim online nastupima sa drugim umetnicima, istraživačima i zainteresovanim učesnicima. Pitanja koja su na meniju CyPosium – a su: Kakva vrsta događaja se odigrava? Šta su oni učinili mogućim?  Šta je posebno u vezi događaja? Zašto su stvari kreirane na određeni način i koji su rezultati?“Istorija internet performansa počinje ranih 90-ih, kada je došlo do njihovog porasta. Svi ovi performansi razlikuju se u formi i sadržini i opisani su sa više naziva (kao što su cajberformansi, daljinski performans, internet bioskop, ekran bina, kompjuterski posredovani performans…) su izvedeni u različitim online okruženjima (kao što su tekstualne i grafičke chat sobe, emitovanja zvuka u realnom vremenu, koreografija za ekran, virtuelni svetovi, igre i namenski izgrađene ili postojeće platforme, kao, na primer, Facebook) i angažuju različitu publiku. Net je međutim, zaboravan: on gubi sećanje na te događaje, na ljude koji su ih živeli, na okruženja i zajednice koji su bili domaćini.
Iz tog razloga da ne bi izgubili kontinuitet u istoriji internet performansa, organizacija CyPosiuma je pozvala sve performere koji su radili u proteklih 20 godina u polju net performansa da pošalju svoje predloge (otvoren konkurs) o svojim prošlim projektima. Prijavio se veliki broj performera, ali su u uži izbor u stvari ušli oni projekti koji su totalno i formalno ispunili sve uslove da bi se mogli nazvati NET performansima. Takođe važan uslov je bila i istorijska vrednost samih projekata, te su prošli oni projekti koji su ostavili trag i u teorijskom i istorijskom smislu bili krucijalni u domenu izvođačkih i digitalnih umetnosti.Umetnici i teoretičari koji će učestvovati na simpozijumu su sledeći:

1. Marija Chatzichristodoulou [aka Marija X] koja će dati uvod u ciberformanse i CyPosium, (posle čega sledi diskusija) svojom temom: Ciberformance? Digitalnost ili Umreženost signala? Sajberpozorište? Ili Virtuelna Pozorišta? … Ili sve gore navedeno?
2. Auriea Har¬vey and Michaël Samyn / Wire­fire: Kompletna istorija ljubavi u Žici (delovi 17-24)
3. Alan Sondheim / We Have Always Been Avatars, and Avatars Must Die
4. Miljana Perić  / Više – manje od Cibermode: Nekoliko teorijsko kratakih -(KR) Kru (g) ova, da Naučite da čujete kroz laži svojih očiju
5. Stephen A. Schrum  / ATHEMOO & NetZavođenje: Cenzura i umetnost Sexting art pre mobilnih telefona
6. Joseph DeLappe / HEAD SHOT! Performativna Intervencije u mešovitim realnostima
7. Adriene Jenik / Tako daleko, a opet, toliko blizu: Lekcije iz telematskih improvizacija
8. Active­Layers / RE-COLLING HOME
9. Roger Mills / Ethernet Orchestra: Studije slučaja umrežene međukulturalne improvizacije
10. Maja Delak & Luka Prinčič  / Prozračnost – telematski performans

Organizaciju simpozijuma čine umetnici koji su takođe internet performeri i organizacije koje se bave internet performansima, a koji u proteklih deset godina rade u domenu cyberperformansa. Pre svega tu je Up Stage – Helen Varley Jamieson & Viki Smith, zatim, Water-wheel TAP – Suzon Fuks, čije platforme će se i koristiti u toku simpozijuma.Ostali organizatori su nezavisni performeri i teoretičari, pre svega Annie Abramhas iz Holandije, zatim Nathalie Fougeras, Christina Papa­gian­nouli iz Grčke, živi u Londonu i Katarina DJ Urošević iz Srbije.Treba napomenuti da je organizaciji CyPosiuma pre svega i vrlo bitna online publika, zato što ona ima centralno mesto u toku samih Cyberformansa, a iz razloga što će se baš u toku simpozijuma videti kolika je zainteresovanost online zajedice za takvu vrstu dešavanja, tj. retrospektivu onoga što je prošlo, a desilo se upravo na internetu.Ako samo virtuelno dozvoljava de se galerija i sama umetnost shvate kao “delokalizovani” procesi, novi mediji se javljaju kao stožer pojave, čiji uticaje teško danas možemo da procenimo, kaže Deloš. U svakodnevnom iskustvu posećujemo web sajtove ili koristimo CD ROM kao da posećujemo ustanove kulture, festivale, pozorišta, galerije… Razume se da je poseta promenila prirodu, postala je metaforična tj. odvija se u fotelji ispred ekrana, često upravljana mišem. Nije to sirov svet nasuprot kulturi, već druga kultura – artefekat, iako nam ponekada daje iluziju da nas vraća na kulturu koja nas je stvorila.

RASPORED

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s